Opplevelser

Gjennom vårt konsept Smaken av Lofoten har vi en rekke opplevelser og attraksjoner, les under for mere utfyllende info rundt dette.

FISKEVÆRET Å

Er ett av de best bevarte fiskevær i Norge. Samtlige av de gamle trebygningene er fredet/ vernet. Stedet ligger ved enden av Lofotveien (E10).

SJØ OG LAND

Mellom Moskensesøya og ubebodde klippøya Mosken finner vi den beryktede Moskstraumen.

MOSKSTRAUMEN

moskstraumenEr på sitt sterkeste i tidevannsskiftet. Da presses enorme vannmasser seg gjennom dette 4 til 5 kilometer brede og 40 til 60 meter dype sundet. Vannivåets høydeforskjell på innsiden og utside av Moskstraumen kan da ligge på mer en 4 meter.

Det kan i denne forbindelse dannes virvler og stryk med hastigheter på opptil nesten åtte knop. Ved hvert tidevannsskifte presses mange millioner kubikkmeter vann og enorme mengder næringsstoffer inn i Vestfjorden mellom fastlandet og Lofoten.

 

FOTTURER/ UTFLUKTER

fotturer-rundt-a-i-lofotenFor turgåere er Lofoten en perle. Her kan man nå en rekke fantastiske utsiktspunkter og opplevelser med relativt lite strev. Til de fleste fotturer trenger man ingen spesiell utrustning, men en viss kondisjon og erfaring er en fordel. For å bestige noen av de mer enn 1000 meter høye fjellene må man være trenet i fjellklatring.

 

 

robaat-utleie-pa-aa_WEBFOTTUR VED Å-VATNET

Å-vatnet ligger bare et par hundre meter fra våre overnattingsplasser.

Sørsiden an vannet, der man følger en oppgått sti, gir det beste utgangspunktet for turen.

Det er også fiskemuligheter i Å vatnet. Kontakt resepsjonen for mer info om fiskekort og evt. båtleie.

 

 

SANDSTRANDEN PÅ BUNES

DSC_0580Turen starter med en båttur i Reinefjorden med sine helt spesielle fjellformasjoner. Fra Vindstad, en nesten forlatt fiske- og jordbruksbygd, har man en lett fottur på gode 45 minutter før man kommer fram til Bunes. Her kan man oppleve midnattssolen på sitt beste.

 

FJELLVANNENE I SØRVÅGEN

Vannene ved Sørvågen er et annet utgangspunkt for fotturer, f. eks. til Munkebu. 

 

ANDRE MULIGHETER

hula-1Båtturer rundt spissen av Moskenesøy til de forlatte fiskerbondegårdene Hell eller Refsvik.

Refsvikhula er spesielt kjent for sine 3000 år gamle hulemalerier. Hula er 50 meter høy og 115 meter dyp.

 

AVSLAPPING

eller sitte på kaikanten med et godt måltid fra havets delikatesser og en kald drikke, høre måsene synger sin nyligste vise.

 

TØRRFISK, TRAN OG MUSEER

Anders Syvertsen 016Lofoten, spesielt Røst, Værøy og Moskenesøy lengst vest, har optimale forhold for fremstilling av tørrfisk.

 

TØRRFISK

I mer enn 1200 år har tørrfisk og tran, som regel laget av skrei, vært lofotingenes viktigste inntektskilde.

Det er en unik opplevelse å besøke Lofoten i mai eller juni når millioner av fisk henger på hjellene som står tett i tett ved siden av hverandre. Ikke noe annet land i verden kan måle seg med Lofoten når det gjelder denne økologiske metoden for tørrfiskkonservering.

torrfisk-lofoten-shutterstock_111516119Mange har forsøkt, men uten suksess. Et område som skal egne seg for fremstilling av tørrfisk av toppkvalitet må nemlig oppfylle tre krav:

Luften må ikke være for tørr.

Temperaturen må stemme: den må ikke være for høy, da vil fisken råtne. Den må ikke være for lav, da vil fiske fryse.

Det må være konstant vind med lett saltkonsentrasjon, for at fisken skal bli optimal tørr.

Alle de verdifulle næringsstoffer og vitaminer i fisken bevares under tørkingen, det er bare vannet som blir trukket ut. Næringsverdien til en kilo tørket fisk svarer til ca. 5 kilo fersk fisk.

Næringsmidler som konserveres på denne tradisjonelle måten er holdbare i mange år, hvis man behandler dem riktig.

Etter ca. 3 måneders tørking tas fisken ned fra hjellene (rundt 12. juni).

Nå kommer ”Kunstnernes” tid i Lofoten. Slik kaller de fastboende de med respekt vrakerne som sorterer tørrfisken. Vrakerne må snarest mulig vurdere fiskens størrelse, lukt og utseende å kunne forete en første kvalitetsinndeling i tre hovedkategorier:

  • Prima
  • Sekunda og
  • Afrika

Neste skritt er finsorteringen. Her deles fisken i opptil 30 ulike underkategorier. Dette er virkelig en bemerkelseverdig prestasjon. En amatør har svært store problemer med å oppdage forskjellene mellom de tre hovedkategoriene.

Viktigste kjøper av tørrfisken var og er Italia med mer enn 80 %. Ytterlige 30 land står på listen over kjøpere,
f.eks. USA, Tyskland og Storbritannia. 

MUSEUMSSTEDET Å

museum-paa-aaNorsk fiskeværsmuseum ble stiftet i juni 1987 i samarbeid med ”Moskenes historie- og museumslag”. Oppgaven består bl. a. i å verne om og bevare de gamle bygningene på Å. Det opprinnelige og bevarte stedet Å består av 39 Bygninger med rorbuer, bolighus og næringsbygg. Til sammen gir de et inntrykk av hvordan hverdagslivet var i et fiskevær på attenhundretallet. Museet omfatter ni av di eldste bygningene med sine karakteristiske funksjoner. Dette er ”Naustet” ”Trandamperiet” ”Bakeriet” ”Stabburet” ”Smia” ”Fjøset” ”Rorbua” ”Bestefarstua” og ”Husmannstua”

Fiskeværsmuseet samarbeider også med det lokale Tørrfiskmuseet.

Fiskeværsmuseet samarbeider også med det lokale Tørrfiskmuseet.

Ellers tilbyr Moskenes Kommune mer info på sin hjemmeside

Stolt Clean Up Lofoten partner. Les mer